Attraksjoner Roma

attractions-rome

Roma er et av verdens mest populære reisemål, og turister strømmer til hovedstaden for å oppleve de kjente, historiske severdighetene. Mye av arkitekturen stammer fra renessanse- og barokktiden – deriblant flere kirker, palasser, fontener, torg og monumentale gater.

Piazza Navona er et populært turiststed i Roma – med mange uterestauranter, vakre fontener og yrende folkeliv.

Noen av de mest populære severdighetene i Roma:

Colosseum

Colosseum ligger i sentrum av byen, og er verdens største amfiteater – og en av Romas største turistattraksjoner. Byggverket regnes som et av de mest berømte og imponerende i verden. Colosseum ble innviet i år 80 e. Kr. – og ble i sin tid først og fremst brukt som arena for dyre- og gladiatorkamper. Stedet hadde plass til over 50.000 tilskuere. Colosseum måler 524 m. i omkrets og er 48,5 meter høy. I dag er amfiteatret delvis en ruin – bare nordlige halvdel av byggverket er intakt.

Forum Romanum

Mange turister i Roma besøker Forum Romanum, som ligger i dalen mellom Kapitolhøyden og Palatinhøyden. Stedet er i dag et arkeologisk område med en rekke ruiner fra romertiden.

Forum Romanum var sentrum for bl.a. byens offentlige og religiøse liv i keisertidens Roma. Av de mange triumfbuer som ble oppført på stedet, er kun Septimius Severus-buen bevart. Denne ble innviet i år 203 e. Kr. Andre kjente byggverk i Forum Romanum er Saturnustempelet (fra 497 f. Kr.) og Vestatempelet (opprinnelig fra 190-tallet e. Kr. Dagens bygning er en rekonstruksjon fra 1930-tallet).

Pantheon

Pantheon («Alle guders tempel») er en av de best bevarte bygninger fra den romerske keisertidsarkitektur, og en svært populær turistattraksjon i Roma. Tempelet ble oppført i perioden 118 – 125 e. Kr. av keiser Hadrian. Et tempel med samme navn lå tidligere på stedet (oppført i årene 27 – 25 f. Kr.). Pantheon ble i år 609 e. Kr. gjort om til kirke av keiser Fokas, og på 1800-tallet ble bygningen gravkirke for Italias konger. Maleren Rafael er dessuten gravlagt her.

Pantheon befinner seg ved Piazza della Rotonda – et område i byen med med flott atmosfære. Her finner man en rekke barer, uterestaurnter og små butikker.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi (Trevifontenen) er Romas og Italias mest berømte fontene. Denne ble innviet i 1762, og er dessuten byens største fontene (26 meter bred og 20 meter høy). Fontana di Trevi ligger sentralt i Roma ved Piazza di Trevi, og i bakgrunnen ser man fasaden til Palazzo Poli. Av skulpturene i fontenen er Okeanos den mest sentrale, som symboliserer havets store vannmasser.

Besøker man stedet, er det en gammel tradisjon å kaste en mynt over skulderen i fontenen. Dette vil ifølge legenden bringe lykke. Årlig kaster turister mynter til en verdi av over 1 million kroner i fontenen – og pengene går til fattige og hjemløse i Roma.

Peterskirken

Peterskirken (Basilica di San Pietro in Vaticano) er katolisismens hovedkirke, og et av kristendommens helligste steder. Den er er 187 meter lang og 132 meter høy, og ligger ved den store Petersplassen i Vatikanstaten. Den ble oppført i perioden 1506 – 1626, og er stor nok til å romme over 60.000 mennesker – og med det er den en av verdens aller største gudshus. Peterskirken ble ifølge tradisjonen bygget der Peter – en av Jesu disipler – ble korsfestet og begravet i år 64 e. Kr. Inne i kirken finnes en flott samling av skulpturer, malerier, stukkaturer og mosaikker, og det er populært for turister å gå opp trappene til taket på Peterskirken, der man har flott utsikt over Petersplassen, Vatikanet og Roma.

Vatikanpalasset med Vatikanmuseene

Vatikanpalasset – som er pavens offisielle residens – ligger ved siden av Peterskirken i. Det ble bygget på 1200-tallet, og er et kompleks som inneholder bl.a. pavens leiligheter, kontorer, kapeller, Vatikanmuseene og Vatikanbiblioteket.

Vatikanmuseene (Musei Vaticani) består av en rekke museer med utstilling av gjenstander, samt gallerier som inneholder verdens største samling av antikk kunst. Museene ligger ved siden av hverandre, og «Det sixtinske kapell» er kanskje de mest berømte – der man kan se Michelangelos takmalerier fra 1500-tallet.

Castel Sant’ Angelo

Castel Sant’ Angelo («Engelsborgen») er en borg som ligger i sentrale Roma ved elven Tiber – nær Vatikanet. Borgen ble opprinnelig bygd som mausoleum for den romerske keiser Hadrian, og sto ferdig i år 139 e. Kr. Borgen ble ombygd til festning i middelalderen, og har også tidligere vært benyttet som fengsel. I dag er Castel Sant’ Angelo et museum. Besøkende kan lære mer om bygningens historie samt se utstilling av bl.a. møbler, kjøkkenutstyr, våpen og malerier. Fra toppen av borgen har man flott utsikt til Peterskirken.

Spansketrappen

Spansketrappen (Scalinata di Spagna) er et populært turiststed i Roma, og ligger i den ene enden av gaten Via Condotti – ved Piazza di Spagna. Trappen består av 138 trinn, som fører opp til Trinità dei Monati fra 1585 – en av de vakreste kirkene i Roma.

Spansketrappen ble anlagt i årene 1723 – 1725, og er blitt restaurert flere ganger – senest i 1995.

Hvert år i mai blir Spansketrappen pyntet med vakre blomster – til glede for både lokalbefolkningen og turistene.

På Piazza di Spagna – rett ved foten av Spansketrappen – står fontenen La Barcaccia («Den stygge båten») fra barokken. Denne ble oppført til minne om en båt som fløt helt hit under en flom i elva Tiber.