Fakta Roma

roma-fakta

Roma, som er Italias hovedstad, ligger ved elva Tiber i regionen Lazio – ca. 30 km øst for Det Tyrrhenske hav. Selve byen har 2, 7 millioner innbyggere, og regner man med storbyområdet, stiger folketallet til nærmere 5 millioner (2009).

Roma er Italias administrative, kulturelle og religiøse sentrum, og byen omslutter Vatikanstaten – verdens minste selvstendige stat i både areal og folketall. Vatikanstaten styres av paven, og er det åndelige og administrative sentrum for den romersk-katolske kirken.

Byen ligger i kupert terreng, og «Romas 7 høyder» består av åsene Kapitol, Palatin, Monte Celio, Quirinal, Viminal, Esquilin og Aventin.

Byens store hovedgate heter Via del Corso, og strekker seg fra Piazza del Popolo ved bymuren i nord til Piazza Venezia. I promenadegaten Via Veneto (offisielt: Via Vittorio Veneto) finner man stort sett uterestauranter og luksushoteller.

Roma kalles ofte for «den evige stad», og er er kjent for å være en av Europas vakreste byer. I tillegg er Roma berømt for sin rike arkeologiske og kunsthistorisk arv, sine museer, flotte parker og hager, statuer og vakre bygninger.

Klima

Roma har et behagelig middelhavsklima med milde, fuktige vintre og solrike, tørre somre. Juni, juli og august er hovedstadens varmeste måneder – der temperaturen ligger mellom + 22 og +25 grader Celsius. I august kan imidlertid temperaturen gjerne komme over +30 grader. Kaldeste måned er januar, og temperaturen vinterstid ligger stort sett mellom +3 grader og + 12 grader.

Historie

Roma ble ifølge tradisjonen grunnlagt i 753 f. Kr. av tvillingene Romulus og Remus. Byen ble et sentrum i Romerriket, og kjente byggverk som Pantheon, Colosseum og Forum Romanum er fra denne tiden. I middelalderen forfalt Roma, men byen fikk et oppsving i nyere tid – spesielt etter at Roma ble Italias hovedstad i 1871.

Infrastruktur

Roma har en relativt liten sentrumskjerne, og man kan lett ta seg rundt i byen til fots mellom de historiske severdighetene. Hovedstaden har et godt utbygd offentlig transporttilbud med buss, metro og trikk. Roma er dessuten et viktig jernbaneknutepunkt for Italia. Det er trygt å ta taxi i Roma, og det finnes også mange steder i sentrum der man kan leie sykler og mopeder.

Romas internasjonale hovedflyplass er Aeroporto Leonardo da Vinci (Fiumicino), som ligger 35 km vest for sentrum. Den litt mindre flyplassen Ciampino (offisielt: Aeroporto internazionale Giovan Battista Pastine) ligger 15 km sør for sentrum – og brukes stort sett til chartertrafikk.